Street Food India – Weekend Special at Tulsi (26-27.11.2016)

Kolejna, druga edycja naszej weekendowej podróży po ulicznych przekąskach Indii. Mieliśmy w zeszłym tygodniu Vada Pav czyli indyjskie warzywne burgery, mieliśmy Bhel Puri czyli mieszanka kruchych chrupek z mokrymi sosami i owocami a teraz kolej na….

 

Masala Chaat Patato Chips    20 zł _DSC7771 _DSC7853

 

 

Ziemniaki (frytki ) z przyprawami,  drobno posiekanymi warzywami ,drobnym kruchym makaronikiem z ciecierzycy (sev) i mieszanką indyjskich sosów od kwaśnych przez słodkie do pikantnych. Jak to w indyjskich potrawach. Nic nie jest jednoznaczne. Nic nie jest samotne. Wszystko ma wiele warstw, smaków i znaczeń.

Wegetariańskie danie z opcją vege.

 

 

 

 

 

Dahi Sev Puri               20 zł
Jeden z najbardziej popularnych indyjskich streetfoodowych przekąsek. Zestaw małych dmuchanych chlebków puri (7 szt) faszerowanych  masą ziemniaczaną  wraz z kombinacją słodko kwaśno pikantnymi sosami, cebulką i kruchym drobnym makaronem z ciecierzycy. Podawane z jogurtem i 2 innymi sosami. Ta przekąska jest jedną z tysiąca wersji puri, warto zacząć od tej.

 

 

 

 

 

Czyli w najbliższy weekend sobota – niedziela 26-27 listopada jemy kolejne dwa street food rodem  z Indii.

Do zobaczenia 🙂