Dzisiaj w naszej Tulsikowej kuchni zapachniało wyjątkowo mocno miętą, kolendrą i limonką. Przygotowywaliśmy bowiem w sumie dość proste danie ale niezwykle efektowne, zdrowe i smaczne. Jedliśmy je w Delhi i myślimy, że może Wam bardzo smakować. Tak jak nam oczywiście 🙂
Pahadi Chicken Kabab albo inaczej Green Chicken Kabob albo jeszcze inaczej Pahadi Murg Tikka Kebab.
A jeślibyście chcieli przygotować Pahadi Chicken w domowych pieleszach to tutaj „instrukcja”
Przygotowanie ok : 30 Min
Gotowanie ok : 30 Min
Co potrzebujecie:
- 200 gm piersi z kurczaka
- 50 gm świeżej kolendry
- 50 gm świeżych liście mięty
- 1 filiżankę jogurtu
- 10 zielonych chilli (ostrość już dobierzcie sami)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyzeczkę oleju
- sól do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
A teraz jak :
- Oczyścicie i potnijcie na 2-3 cm kostki kurczaka.
- W młynku najlepiej do rozdrabniania ziół i warzyw zmiksujcie jogurt, zielone chilli, kolendrę i miętę oraz olej. Powinna powstać zielona gładka pasta.
- A teraz pastą, sokiem z cytryny i solą obtoczcie kawałki kurczaka. Zamarynujcie po prostu. Zostawcie na 2-3 godziny dla lepszego efektu.
- Rozgrzejcie piekarnik do 200 C. My pieczemy je w piecu Tandoori a tam jest dużo bardziej gorąco 😉 Ale kto trzyma piec tandoor w domu w Polsce ? 😉
- Nabijcie na szpikulce do grillowania kurczaka. Takie szaszłyki.
- Włóżcie kurczaka do piekarnika na grill i grilujcie przez 25 minut a potem jeszcze ze 2 minutki by uzyskać lekko przypieczony efekt.
I gotowe. Podawajcie gorące i najlepiej z zimnym jogurtowym dipem.
Smacznego 🙂