We wtorek 2 maja 2017 robimy w Tulsi dzień indyjskiego Thali.
Thali (hindi: थाली dosłownie: „talerz”) – północnoindyjskie danie, podawane na dużym metalowym talerzu (tacy). Nazwa odnosi się także do samego talerza. Składa się z ryżu, placków ciapati/puri/roti, otoczonego wianuszkiem małych miseczek zawierających różne dodatki: dal, sosy, jarzyny, jogurt, papad, czatnej, aćar itd. (wikipedia)
Wyjątkowość thali w polskim klimacie jest taka, że nie jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenie rękoma i to z metalowego talerza, choćby najpiękniejszego.
Ale kto był w Indiach to wie, że to fantastyczne doświadczenie i warte powtórzenia. Podamy sztućce ale .. mamy też zgrabną umywaleczkę w kąciku Tulsi gdzie można spokojnie umyć łapki po jedzeniu. Będą czyste a doświadczenie zostanie.
To jedno. A drugie to to, że thali to taki przegląd różności indyjskich. Idealny na punkt startowy gdy się nigdy nie próbowało indyjskiego jedzenia. Idealne dla tych co już znają trochę indyjskie smaki ale mają ochotę na coś bardzo tradycyjnego, coś nowego, coś więcej.
Zapraszamy. Cały dzień, 2 maja Thali będzie dostępne w 5 wersjach. Spróbujecie Thali ?