Składniki na butter chicken
Marynata:
- 4 udka z kurczaka bez kości
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu, garam masala, kurkumy, soli, pieprzu
Sos:
- 5 świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 18%
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka kurkumy, kolendry, kuminu, garam masala, cukru, soli, pieprzu.
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Krok 1
Marynowanie kurczaka
- Mięso oczyść z błonek, pokrój w 2cm kostkę i przełóż do dużej miski.
- Dodaj do mięsa 2 łyżki jogurtu, sok z 1/2 cytryny oraz wszystkie przyprawy (1 łyżeczkę: ostrej papryki, kuminu, garam masala, kurkumy, soli, pieprzu)
- Wciśnij do mięsa 2-3 ząbki czosnku oraz zetrzyj ok. łyżeczkę świeżego imbiru.
- Dobrze wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 20 min, najlepiej kilka godzin.
Krok 2
Smażenie kurczaka – butter chicken
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju wraz z 1 łyżką masła i usmaż wcześniej zamarynowanego kurczaka, aż będzie złocisty, wręcz gdzieniegdzie się mocniej przypiecze.
- Trwa to około 7 minut, na wysokim ogniu.
- Przełóż kurczaka do naczynia i odstaw na bok. Nie myj patelni.
Krok 3
Przygotowanie sosu butter chicken
Jeżeli używamy pomidorów z puszki, zamieniamy je ze świeżymi pomidorami i nie przecedzamy sosu przez sitko.
- Pokrój pomidory oraz cebulę w kostkę. Nie ma to znaczenia jak je pokroisz, ponieważ na koniec i tak sos będzie blendowany.
- Patelnię na której wcześniej smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy i wlewamy 1 łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją około 2 minuty.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
- Dodajemy przyprawy: 1 łyżeczkę kurkumy, kolendry, kuminu, garam masala, cukru, soli, pieprzu.
- Dobrze wszystko mieszamy, podsmażamy około 2 minuty i dodajemy garść nerkowców.
- Zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody i dusimy około 15-20 minut. Pomidory powinny się rozgotować, a sos zrobić gęsty.
- Miksujemy sos na gładką masę, a następnie przecedzamy przez sitko tak, aby zostały w nim tylko i wyłącznie skórki oraz pestki z pomidorów. Dzięki temu uzyskamy bardzo kremową i aksamitną masę, która jest kwintesencją butter chicken.
- Dodajemy do sosu 1/2 szklanki śmietanki kremówki oraz 1 łyżkę masła.
- Dobrze wszystko mieszamy i dodajemy usmażonego kurczaka wraz z całym sokim, w którym jest najwięcej smaku i aromatu.
- Gotujemy jeszcze kilka minut (około 5 )
Serwujemy butter chicken z ugotowanym ryżem oraz opcjonalnie chlebkami naan.