Butter Chicken czyli klasyk indyjski (z kurczakiem

Składniki na butter chicken

Marynata:

  • 4 udka z kurczaka bez kości
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu, garam masala, kurkumy, soli, pieprzu

Sos:

  • 5 świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 18%
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka kurkumy, kolendry, kuminu, garam masala, cukru, soli, pieprzu.
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

Krok 1
Marynowanie kurczaka

  • Mięso oczyść z błonek, pokrój w 2cm kostkę i przełóż do dużej miski.
  • Dodaj do mięsa 2 łyżki jogurtu, sok z 1/2 cytryny oraz wszystkie przyprawy (1 łyżeczkę:  ostrej papryki, kuminu, garam masala, kurkumy, soli, pieprzu)
  • Wciśnij do mięsa 2-3 ząbki czosnku oraz zetrzyj ok. łyżeczkę świeżego imbiru.
  • Dobrze wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 20 min, najlepiej kilka godzin.

Krok 2
Smażenie kurczaka – butter chicken

  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju wraz z 1 łyżką masła i usmaż wcześniej zamarynowanego kurczaka, aż będzie złocisty, wręcz gdzieniegdzie się mocniej przypiecze.
  • Trwa to około 7 minut, na wysokim ogniu.
  • Przełóż kurczaka do naczynia i odstaw na bok. Nie myj patelni.

Krok 3
Przygotowanie sosu butter chicken

Jeżeli używamy pomidorów z puszki, zamieniamy je ze świeżymi pomidorami i nie przecedzamy sosu przez sitko.

  • Pokrój pomidory oraz cebulę w kostkę. Nie ma to znaczenia jak je pokroisz, ponieważ na koniec i tak sos będzie blendowany.
  • Patelnię na której wcześniej smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy i wlewamy 1 łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją około 2 minuty.
  • Następnie dodajemy pokrojone pomidory oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • Dodajemy przyprawy: 1 łyżeczkę kurkumy, kolendry, kuminu, garam masala, cukru, soli, pieprzu.
  • Dobrze wszystko mieszamy, podsmażamy około 2 minuty i dodajemy garść nerkowców.
  • Zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody i dusimy około 15-20 minut. Pomidory powinny się rozgotować, a sos zrobić gęsty.
  • Miksujemy sos na gładką masę, a następnie przecedzamy przez sitko tak, aby zostały w nim tylko i wyłącznie skórki oraz pestki z pomidorów. Dzięki temu uzyskamy bardzo kremową i aksamitną masę, która jest kwintesencją butter chicken.
  • Dodajemy do sosu 1/2 szklanki śmietanki kremówki oraz 1 łyżkę masła.
  • Dobrze wszystko mieszamy i dodajemy usmażonego kurczaka wraz z całym sokim, w którym jest najwięcej smaku i aromatu.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut (około 5 )

Serwujemy butter chicken z ugotowanym ryżem oraz opcjonalnie chlebkami naan.